Login
 
  SearchOostenrijk positief !  
Menu
 
 
 
Oostenrijk, voor ons meer dan ooit, alleen maar positief ….
 
Toen wij in 1970 voor de eerste keer met vakantie gingen naar Oostenrijk hadden wij niet kunnen denken dat dit land ons, nu 38 jaar én meer dan 50 maal later, nog steeds zou bekoren. Vooral de Oostenrijkse muziek, de sfeer, de mensen, de bergen, het wandelen, het kletteren enz., alles kwam aan bod. We hebben dan ook nooit nagelaten zowel de negatieve als de positieve dingen onder ogen te zien.
 
De vakanties die we achter ons hebben, leverden ons alleen maar positieve ervaringen op. En ja, meestal hadden we het mooie weer mee, soms toch wel uitzonderlijk en op zich al positief ….
 
De Achensee, het grootste bergmeer van Tirol, heeft met zijn uitstekende ligging aan het Karwendelgebergte zeer veel te bieden. Ideaal voor een stevige dagwandeling rond het meer of naar een van de vele almen of berghutten in de ‘Karwendeltäler’. Wij probeerden ze bijna allemaal uit en werden overal zeer vriendelijk onthaald en bediend.
 
Tijdens ons verblijf in Pertisau am Achensee, en in de rest van Oostenrijk, wilden wij ook wel eens weten hoe het nu met keuken, meer bepaald met de gastronomie gesteld is.
Daarom besloten we steeds verschillende restaurants uit te proberen, met name in het Lechtal, het Ötztal, Imst, het Paznauntal, Thiersee bij Kufstein, het Grossarltal, Salzburg, Burgenland, enz…
En neen hoor, niet alleen maar ‘Schnitzel’, ‘Sauerkraut’ of ‘Bratwurst’ op het menu, maar een culinaire hoogstaande verfijnde keuken. Een brede waaier aan regionale en Europese gerechten, uiterst verzorgd, een grote keuze aan inlandse kwaliteits- en landwijnen, is momenteel een must en zelfs normaal in dit moderne vakantieland.
 
En ook de diversiteit van logement heeft in de loop van de jaren een grote vooruitgang geboekt. Wat vroeger de gekende ‘Zimmer frei’ of kamer met ontbijt heette zijn nu moderne ‘Ferienwonungen’ of appartementen met alle modern comfort geworden.
Vele oeroude boerderijen bieden nu ‘Urlaub am Bauernhof’ (vakantie op de boerderij) aan voor heel de familie, met alle accommodatie en nutsvoorzieningen die nodig zijn en met een hart voor kinderen, die trouwens overal opvallend aanwezig zijn.   
De eenvoudige pensions en/of Gasthöfe zijn omgebouwd tot de meest luxueuse hotels met alles erop en eraan, perfecte hygiëne, mooie gezellige terrassen, overdekt zwembad en vaak ook een natuurzwembad buiten, wellness, fitness enz … en naar ieders beurs.
Echter steeds met behoud van traditie en ‘Gemüdlichkeit’, de Oostenrijker, de bergbewoner eigen.  
 
Naar jaarlijkse gewoonte heeft op de derde zondag van juli, in Rattenberg (Tirol) een groots ‘Musikbezirksfest’ plaats met zestien muziekkapellen uit de omgeving. Dit kon ons niet ontgaan en ter plaatse genieten wij dan ook elk jaar opnieuw van de uitstekende kwaliteit van de blaasmuziek en de kleurrijke klederdrachten. Neen, geen hoempamuziek, zoals dit soms wel eens honend en ten onrechte genoemd wordt, maar traditionele marschen, niet alleen uit Tirol maar uit heel Oostenrijk. De talrijke aanwezigen genieten zichtbaar van het spektakel, van en door de Musikkapellen door de met zon overgoten straten in opmars naar de ‘Schlossberg’ van Rattenberg.
 
Nog een jaarlijkse gewoonte en traditie is het bijwonen van de ‘Seefestspiele’ in Burgenland, de jongste en kleinste provincie van Oostenrijk, het ‘Mekka van de Operette’, in Mörbisch am Neusiedlersee. In 2007, een jubileum. Omwille van de 50ste keer Seefestspiele, stond het overbekende ‘Wiener Blut’ van Johann Strauss op de agenda met voor de 15de maal als Intendant de bekende zanger en acteur Harald Serafin.
  
Hoogtepunt dit jaar was het bijwonen van de Operette ‘Im Weissen Rössl’.
Bij een ‘im Weissen Rössl’ wijntje genieten we van de ongelofelijke sfeer en de omgeving. In afwachting dat de tonen van de gekende melodieën die deze operette kent, ons naar onze plaatsen in de arena zal voeren.       
 
Intendant, Harald Serafin himself, doet het welkomswoord, op een guitige en opmerkelijk positieve manier, hem kenmerkend. De leden van het orkest verdwijnen in de orkestbak, de dirigent in wit kostuum groet de mensen en verdwijnt vervolgens eveneens naar beneden. De Neusiedlersee wordt plots de ‘Wolfgangsee’ met het wereldbekende kerkje, de Schaffberg, de almen, het betoverende decor …. 6.500 mensen genieten vervolgens van een uitmuntend spektakel, alle melodieën komen aan bod, de zangers en het orkest, alles wordt live gebracht, en het beste moet nog komen ...
 
Na de pauze, en een ‘Rössl’ wijntje, het glas nemen we als herinnering mee naar huis, gaat het spektakel onverminderd voort met orkest, zangers, koren, balletten, volksdansers en Schuhplattlers.
En dan komt ‘Keizer Franz Jozef’ met zijn privéjacht, met alle voornoemde gezelschappen, uit alle hoeken van het reusachtige podium, aangevoerd door een muziekkapel en op de tonen van ‘O du mein Österreich’. De Erzherzog Johann Jodler weerklinkt, echte Wiener-, Heuriger- en Schrammln liederen komen aan bod, kortom alles wat Oostenrijk te bieden heeft …
 
De grote finale wordt gevolgd van een spectaculair vuurwerk terwijl het orkest alle melodieën uit de operette verderspeelt, de laatste tonen eindigen met de laatste knallen van het vuurwerk.
 
Niet alleen de Operette leeft in Oostenrijk. Ook de ‘Volks- en Volkstümliche Musik’ komt er aan zijn trekken. Zo was er de jaarlijke ‘Sommer Open Air - Wenn die Musi spielt’ in Bad Kleinkirchheim (Kärnten) waar ca 20.000 bezoekers op af komen, rechtstreeks uitgezonden op ORF en ZDF. En neen, geen ouden van dagen, maar de jeugd en de jongere generaties zijn opmerkelijk aanwezig, niet alleen op de festivals maar ook in de dorpen, regio’s en steden en onderweg tijdens de bergwandelingen en aan het meer.
 
En ook hier geen hoempahoempa muziek, maar de betere Schlagers en hits van o.a. Hansi Hinterseer (in november van dit jaar drie keer in Vorst Nationaal), die Seer, de Kastelruhter Spatzen, Marc Pircher, Semino Rossi, DJ Ötzi, die Klostertaler e.v.a., traditie en modern gaan hier hand in hand, niet het ouwbollige, het hedendaagse Oostenrijk.
 
Amper een week later op dezelfde zenders een selectie uit de ‘Musikantenstadls’ van het voorbije jaar, presentator en moderator Andy Borg. Met de meest opvallende acts van de beste artiesten die Oostenrijk te bieden heeft.
 
Uiteraard hebben we tijdens onze vakantie van deze twee uitzendingen ook genoten, zij het dan op TV, ergens moet men keuze’s maken nietwaar.
 
Aan alle mooie liedjes en ook aan de vakantie komt altijd een einde.
Hopelijk hebben vele anderen net als wij, dergelijke ontspannende, interessante en leerrijke vakanties mogen beleven in Oostenrijk, waar wij, samen met meer dan 600.000 andere Vlamingen per jaar, ons nog steeds thuisvoelen. Oostenrijk, tot volgend jaar ….
 
Louisa Michiels-Evrard